Topu takip etmek
Topun temas noktasına kadar izlenmemesi
Masa tenisinde oyuncuların, özellikle yeni başlayanların, topu temas noktasına kadar izlememesi bir hata mıdır? Buna gerçekten ihtiyacımız var mı? Sizden daha iyi bir oyuncuyla karşı karşıya geldiğinizde durumu daha iyi anlayabilirsiniz!
Masa tenisine yeni başlayanların en sık yaptığı hatalardan biri, topu temas noktasına kadar izlememek olduğu kesinlikle doğru. Ancak bu sorun sadece acemilere özel mi? Daha deneyimli oyuncular da bazen bir ralli sırasında, özellikle de baskı altındayken, topa odaklanmayı kaybediyorlar. Raketinize temas edene kadar gözünüzü toptan ayırmayın. Neden mi?
- Zamanlamaya yardımcı olur:
Topu izlemek hızı ve spini daha iyi değerlendirmenizi sağlar, bu da vuruş zamanlamasının daha iyi olmasına katkıda bulunur.
- İsabetliliği artırır:
Topu takip ederek raketin en hassas (doğru) noktasına vurma olasılığınız artar, bu da daha isabetli bir şut elde etmenizi sağlar.
- Spin adaptasyonu:
Özellikle spinin önemli bir rol oynadığı masa tenisinde, topu yakından izlemek, vuruşunuzu rakibin topa kazandırdığı spine karşı koyacak şekilde uyarlamanıza yardımcı olur.
Daha iyi bir rakibe karşı oynarken kaygı seviyeleri gerçekten de artabilir. Bu gerilim, dikkatinizi toptan uzaklaştırıp oyunun diğer yönlerine kaydırabilir veya her şutun sadece sonucuyla meşgul olmanıza neden olabilir. Topu izlemeye konsantre olmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:
– Antrenman rutininize top takibini vurgulayan çalışmaları da ekleyin. Bunun bir örneği, siz yalnızca topa doğru zamanlama ve açıyla temas etmeye odaklanırken, partneriniz dönüş ve yerleştirmeyi değiştirir.
-Kaygıyı yönetmek ve maçlar sırasında odaklanmayı sürdürmek için, sayılar arasında derin nefes alma gibi rahatlama tekniklerini öğrenin ve uygulayın.
-Bazen kendinize sözlü olarak ‘topu izlemeniz’ gerektiğini hatırlatmak, hatta topun belirli bir kısmına (logosu gibi) odaklanmak, gözlerinizi topu daha iyi takip edecek şekilde eğitmeye yardımcı olur.
-Topa odaklanmak için zihinsel bir ipucu içeren bir sayı öncesi rutini geliştirin; bu, oyun sırasında gözünüzü topta tutma alışkanlığını geliştirmenize yardımcı olabilir.
-Kontrollü bir ortamda üst düzey oyunculara karşı oyun puanı alıştırmaları yapın. Bu, hıza ve spine alışmanıza ve gerçek maçlar sırasında kaygıyı azaltmanıza yardımcı olabilir.
-Farkındalık ve görselleştirme egzersizlerini masa dışında uygulayın. Topu rakete kadar izlediğinizi ve mükemmel bir vuruş yaptığınızı hayal edin. Bu zihinsel uygulama gerçek oyunda yardımcı olabilir.
-Unutmayın, bu biraz zorluk olsa da iyi ve etkin oynayabilmeniz için bir zorunluluktur ve geliştirmek için çaba gerekir. Pratik yapmaya devam edin, ilerlemeniz konusunda sabırlı olun ve yavaş yavaş gözünüzü topta tutmak sizin alışkanlığınız haline gelecektir.
-Topun markasını görebiliyormusun?
Timuçin Özsöylev
Masa tenisi elle mi yoksa ayakla mı oynanır?
-Size zumba yada çaça yapacaksınız denmiyor ama ayaklarınızı ve vücudunuzu uyumlu şekilde hareket ettirmiyorsanız bu oyunda kazanma şansınız hiç yok! Yeni başlayanlara bile, ayak ve vücut hareketlerini geliştirmek için önce yana adım atma ve gölge vuruşu çalışmaları tavsiye ediliyor.
-Masa tenisinde yana adım atmak, her iki ayağın da masadan aşağı yukarı aynı uzaklıkta olacak şekilde sağa sola hareket ettirilmesi demek. Yoksa geri dönen topu nasıl karşılayacaksınız? Sağ eli ile oynayan bir oyuncu için, vücudu kontrollü ve güçlü kullanmak üzere genellikle sol ayak sağ ayağın biraz önünde olacak şekilde bir duruş sergilenmesi gerekiyor. Bu pozisyonda yanlara doğru hareket edebilir ve aynı zamanda normal duruşunuzu koruyabilirsiniz. Bunu denediğinizde her şeyin mantıklı ve çok doğal olduğunu göreceksiniz.
-Bu duruşun bir diğer avantajı, verimli atak oyunu için çok önemli olan daha hızlı ağırlık aktarımına ve dengeye olanak sağlamasıdır. Ayak pozisyonunu koruyarak, duruşunuzda önemli değişiklikler yapmanıza gerek kalmadan forehand veya backhand vuruşları gerçekleştirmek için en uygun pozisyonda kalabilirsiniz. Ancak hareketlerinizde esnek olmanız da önemli.
-Geniş gelen bir topu karşılamak gerektiğinde veya pozisyon dışında olduğunuzda, duruşunuzu geçici olarak ayarlamanız gerekebilir. Bu durumlarda, her iki ayağın eşit mesafelerde hareket ettiği karışık adımlama da dahil olmak üzere farklı ayak hareketlerini uygulamak, hızlı bir şekilde dengeli bir pozisyona dönmek için gerekli çevikliği geliştirmek açısından faydalı olabilir. Her zaman her tarafa hareket edecek şekilde hazır olmanız gerekir.
– Her oyuncunun kendi oyun tarzına ve en rahat ve pratik bulduğu ayak hareketlerine bağlı olarak duruşunda küçük farklılıklar olacağını unutmayın. Ayak hareketi gerçekten de, masa tenisinde yeni başlayanlarla orta düzey oyuncularını ayıran en önemli unsurlardan biri. Hareket pratiği ile ayak çalışmalarına devam edin, sizde kazanacaksınız…
Timuçin Özsöylev
Dizleri kırarak alçak seviyede duruş (Low stance)
Masaya eğilerek abanmak yerine dizlerin kırılması önemlidir. Pek çok yeni başlayan oyuncu, masanın üzerine eğilirken duruşlarının uygun olduğunu düşünüyor. Fakat hiçbir şekilde vuruş yapmaya veya forehand’ den backhand’ e geçmeye hazır olmadıklarını bilmiyorlar. Ayrıca forehand vuruşları için raketin daha aşağıda tutulması gerekir ve yüksek duruş kaliteli vuruşlar üretme şansını ortadan kaldırır. Topa yukarıya doğru değil de öne doğru vurmak hem daha fazla hız sağlar hem de topun masanın ucundan uçmasını da engeller. Ayrıca diğer bir önemli konu da, amaç topu ‘dürtmek’ yerine, topa vurmayı ve hem forehand hem de backhand topspin’ de uzun bir vuruş yapmayı sağlamaktır.
Diğer taraftan, düşük duruşun en az konuşulan faydası görsel algıdır. Duruşunuzu indirdiğinizde topun hareketinin derinliğini, yüksekliğini ve yörüngesini daha iyi değerlendirebilirsiniz. Yeni başlayanlar kendileri için en iyi olanı bulmak için duruş denemeleri yapmalıdır. Kısa ve orta boylu insanlar için iyi bir yönlendirme kalçanın masa hizasında olmasıdır.
Kısa boylu oyuncular
Kısa boylu bir oyuncuysanız, aslında bu kadar alçak bir duruşta oynamak istemezsiniz. Ancak, ideal duruş öne doğru eğilirken her zaman dizlerinizin biraz bükülü olması. Çünkü, eğer çok aşağıdaysanız yeterli güç yaratamaz ve daha az enerjiye sahip olursunuz. Beklerken masanın biraz aşağısında kaldığınız zaman her şey daha iyi gelişir, aniden yükselip dikilmek çok kolaydır. Aksi taktirde bunu sonradan yapmak için genellikle çok geç kalınır!
Uzun boylu oyuncular
Uzun boylu oyuncuların daha fazla eğilmelerinin gerekli olduğu aşikardır. Bu bir dezavantajdır ve normal boylulara göre daha fazla enerji harcamaları gerekir. Ancak doğru şekilde eğilirseniz, fazla eğilmek ve alçalmakla sırtınızı zorlamazsınız. Tabii ki, uzun boylu olmanın sağladığı avantajlar da vardır. Daha geniş bir duruş ile daha fazla kapsama alanına sahip olursunuz. Ancak bu pozisyon nedeniyle yanal hareket etmekte zorluk çekebilirsiniz. Geniş ve orta/dar duruşlarda vücut/kalça rotasyonunun farkı ne olacak? Eğer geniş bir duruşa geçerseniz bacaklarınızdan ve kalçanızdan güç alamazsınız. En iyisi bir orta yol bulmak..
Kilolu oyuncular
Eğer fazla kilolu iseniz, bu yüzden dizlerinizin üzerine çok fazla yük binmesini önlemek için, ayak hareketleriyle hız ve yön değiştirirken ani hızlanmanızı sınırlamanız gerekebilir. Ancak, kilo vermeniz, yeterince hareket etmeniz ve gelen topa güçlü tepki vermeniz ve vuruşlarınızı daha iyi kontrol etme şansını arttıracaktır.
Timuçin Özsöylev