TOURNAMENT

Turnuvaya neler götürmek lazım

Rekabet etmek ve daha güçlü oyuncuları yenerek sıralamada yükselmek için turnuvalara katılabilirsiniz. İlk defa bir turnuvaya katılacaksanız, düzgün bir şekilde hazırlanmanız gerekir. Eğer bu bir sıralama turnuvası ise, hem kendi durumunuzu görmek ve en azından en alt sıralarda olmamak, varsa istediğiniz ve hedeflediğiniz sonuçları elde etmek için tecrübelilerden bilgi ve tavsiye almanız faydalı olur.

Bir turnuvaya giderken mutlaka yanınıza almanız gereken bazı şeyler var. Hiçbir şeyi unutmamanız için liste hazırlayıp çek ederek bir gün öncesinden çantanızı hazırlamanız önemle tavsiye edilir.

1.Raket

Gerçi arkadaşına senin raketi kullanabilir miyim diye soranlarda var ama, turnuvaya kendi raketinizi getirmenizi söylemeye gerek bile yok. Ancak turnuva raketiniz ile ilgili aklınızda bulundurmanız gereken bazı önemli noktalar var.

Raketinizin lastiklerinin iyi durumda olması gerekir. Bazı oyuncular yepyeni lastiklerle maç yapmayı severken, bazıları biraz eski ve oturmuş lastiklerle oynamayı tercih ediyor. Lastiklerinizi asla denemeden değiştirmemeli ve turnuvaya katılmamalısınız.Eğer pütürlü lastiği olan bir raket kullanıyorsanız, bunu maç öncesi rakibinize göstermeniz, centilmenlik gereğidir.

Yeni başlayan bir oyuncu iseniz, oyun stilinize göre bir raket belirlemiş olmanız gerekir. Atak ve defans lastikleri arasında önemli farklar var ve bu performansınıza yansır. Hızlı bir raket kullanıyorsanız, farklı rakiplerle oynayacağınızdan her biri için uygun olmayabilir, sıkıntı yaşayabilirsiniz.

-Bu, yavaş bir raketle oynamanız gerektiği anlamına gelmez, aksine çok iyi kontrol edebileceğinizi düşündüğünüz bir raketle oynamanız gerektiği anlamına geliyor. Ama her raketin oyuncular gibi, zayıf ve güçlü yönleri var. Unutmayın, raketiniz daima kolunuzun bir uzantısıdır! Seviyeniz ve oyun tarzınız için en uygun rakete sahip olmak istiyorsanız, bunu hocanıza sormanız gerekir.Hocanız turnuva için lastiklerinizi güçlendirmenizi önerebilir. Bu oyununuzda büyük bir farkta da yaratabilir, ancak memnun kalmamanız durumunda yanınızda daima yedek bir raketin olması gerekir.

2. Havlu (Bursa olursa iyi olur!)

Bir turnuvaya getirmeniz gereken ikinci önemli eşya havludur. Masa tenisi oldukça yorucu ve bir o kadar da terletici bir spor. Turnuvalara bornozla bile gelen var! Hangi tür olursa olsun, havluya sadece fiziksel özellikleri nedeniyle ihtiyaç duymazsınız. Başka önemi nedeniyle buna daha fazla ihtiyacınız olabilir. Aslında, kural gereği başınızı ve ellerinizi kurulamak için havlunuzu her 6 sayıda bir kullanabilirsiniz. Bunu, sürekli sayı kazanan rakibi soğutmak içinde yapabilirsiniz!

Yani havlu molası denilen şeyin tek nedeni kendinizi kurutmak değil, taktikleriniz hakkında düşünmek ve zihinsel durumunuzu sıfırlamak için kısa bir dinlenme yapmaktır. Masa tenisi turnuvaları çok yoğundur. Alınan her puan, emeğinizin ve çabanızın karşılığı olan bir servet dir. Salondaki birçok oyuncu bağıracak ve seyirciler alkışlayacak. Her 6 sayıda bir havlu molası vermek rahatlamanızı ve sakin bir şekilde düşünmenizi sağlar. Terlemeseniz de, siz yine havluyu alıp kurulanın!

3. Su

Turnuvaya giderken yanınızda getirmeniz gereken bir diğer şey su veya diğer içeceklerdir. Uzun turnuvalar sırasında tansiyonunuz oynayabilir ve enerji seviyeniz azalır. Bu yüzden yanınızda yeterince su yada içecek bulundurmalısınız. Hafif şekerli spor içecekleri sizi ayakta tutabilir fakat ritminizi de bozabilir. Gazlı içeceklerin pek faydası olmayabilir. Bu yüzden  hangi spor olursa olsun, suyun yerini tutacak başka bir sıvı yok!

4. Yiyecek
Pek çok oyuncunun gözden kaçırdığı şey turnuvalara yiyecek götürmek. Eğer performansınız iyiyse ve sürekli kazanıyorsanız kupa yada madalya yolunda turnuvalar saatlerce sürebilir. Dolayısıyla enerji seviyenizi yüksek tutmak ve açlıkla baş etmek için bir miktar yiyeceğe ihtiyacınız olacak. Bu; muz, elma veya fındık-fıstık gibi besleyici atıştırmalıklar olabilir.

Sabah saat 9-10’da başlayan bir turnuva akşam saat 6-8′ lere kadar sürebilir. Sahada normal şartlarda ekstra yiyecek olmadığı için maçlarda elinizden geleni yapmada yüksek performans göstermek için zorlanabilirsiniz. Ana fikir, ihtiyacınız olacağını düşündüğünüzden daha fazlasını yanınızda getirmek veya mekanda fazladan yiyecek olup olmadığını kontrol etmektir. Salonda eğer bir kantin varsa, sorun yok. Fazla yiyip midenizi şişirmeyin!

Enerji kaybı: Masa tenisi oynamak, 1 saat de 320 kalori yaktırır. Bir saat koşmak ise, saatte 8 km hız ile  1.100 kalori yaktırır.
Örneğin, normal sahada tenis oynamak masa tenisine göre %40 daha fazla kalori yaktırsa da masa tenisi de hiç fena sayılmaz. Yarım saat masa tenisi oynarsanız 160 kcal; 1 saat oynarsanız 320 kcal yakarsınız.

5. Rahat ve yasal kıyafetler

Elinizdeki en rahat kıyafetlerle oynayın. Podyuma çıkmıyorsunuz! Üzerinize tam oturan ve iyi hareket kabiliyeti sağlayan bir tişört, özgürce hareket etmenizi sağlayan şort ve rahat çoraplar hazırlamaya dikkat edin.

Her zaman en az iki adet ve özellikle sıcak hava koşullarında oynuyorsanız, turnuvaya daha fazla tişört getirmek akıllıca ve de iyi bir fikirdir. Buna ek olarak kıyafetlerinizin yasal olmasına dikkat edin. Örneğin, turnuvaya beyaz T-Shirt ile katılamazsınız. Çünkü, rakibiniz beyaz T-shirt’ de beyaz topu nasıl takip edecek!

6.Masa tenisi topları
Turnuvalara her zaman bir kaç adet top götürmenizde fayda var. Bazı turnuvalarda size ısınmanız için top verilmez, bu yüzden kendi toplarınızı yanınıza aldığınızdan emin olun.

Timuçin Özsöylev

 

Turnuvada stres yönetimi

Şişt şişt sakin ol, sinirlerine hakim ol!

Masa tenisi sessiz ve sakin oynanan bir oyun değildir. Masa tenisi hızlı oynanır, her şey hızlı gelişir ve bu yüzden çok zevkli ve eğlencelidir. Bir sayı kazandığınızda yüksek sesle bağırmak ve kutlamak ya da bazı figürler yapmak sorun olmaz. Ama siz yine de bunu abartmayın ve her zaman yapmayın! Bir turnuva sırasında oyuncular zaman zaman kontrolü kaybedebilir ve bazı istenmeyen olaylar yaşanabilir. Unutulmaması gereken şey, masa tenisinde her şeyin sadece kazanmakla ilgili olmadığıdır. Bugün kaybedebilir yarın kazanabilirsiniz, siz daha çok oyundan zevk almaya çalışın.
Masa tenisi rekabetçi bir spordur stresli anlar olabilir ve bir oyuncunun ruh sağlığı fiziksel durumunun önüne çıkabilir. Maç öncesinde, sırasında ve sonrasında sinirlerinize nasıl hakim olacağınızı ve stresi nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenmelisiniz.
Oyuncular kaybedilen ve/veya kazanılan sayılar arasında çok fazla toparlanmaya zaman bulamaz ve duygularının yükselmesini önleyemez. Başarılı olmak için, kendinize güvenmeniz, stres ve gerginliğin sizi ele geçirmesine asla izin vermemeniz gerekir. Çünkü, masa tenisi topu hafiftir. Stres ve gerginlik vuruşlarınızı düzensiz hale getirir ve topun kontrolsüz şekilde gitmesine neden olur!
Çoğu oyuncu maç süresince kendi ritüellerine odaklanır. Kaybedilen yada kazanılan sayılar arasında oyuncuların yaptığı bazı ritüelleri vardır. Örneğin; avuçlarına üfleyebilir, bacağının yanına tokat atabilir, masaya dokunabilir, havaya yumruk atabilir, zıplayabilir ve hatta bağırabilirler. Bu ritüeller size iyi geliyor mu? Sizi gerçekten sakinleştirip motive ediyorsa, harika. Ritüeller faydalıdır, ama asla rakibinizin oyununa engel olmamalı ve onu rahatsız etmemelidir. Ritüellerde ve sevincinizi yaşarken aşırıya kaçtığınızda hakem sizi uyarabilir ve hatta kart gösterebilir. Bu önce sarı olur, taşkınlığa daha da devam ederseniz, sonra kırmızı! Maçı kazanmanıza rağmen sırf kendinizi kontrol edemediğiniz için diskalifiye olup galibiyeti rakibe kendi ellerinizle teslim edersiniz!
Stresinizi azaltmak için yapabileceğiniz bazı basit şeyler var:
-Sıkıştığınızda derin nefes alın. Bu kalp atış hızınızı yavaşlatır ve sizi sakinleştirir. Derin nefes al, odaklan ve ileriye bak!
-Taktiklerinizi düşünün. İşler ters gidiyorsa uyguladığınız taktikleri değiştirmek iyi bir fikir olabilir. O nefesi al, nasıl oynadığına bak ve nasıl oynaman gerektiğini düşün!
-Sakin ve diri kal. Omuzlarının düşmesine izin verme. Duruş, fiziksel ve zihinsel olarak sporda her şeydir.
-Rakibinizden korkmayın. Ve onun sizi korkutmasına izin vermeyin. Elinizden gelenin en iyisini yapmak istiyorsunuz. Sert oynayabilirsiniz ama adil olmalısınız.
-Oyunda fiziksel beceriye ihtiyacın var, ama aynı zamanda duygusal ve zihinsel yeteneğe de. Hayal kırıklığı duyguları normaldir. Ancak bunların oyununuzu ele geçirmesine izin vermeyin.
-Vücut duruşunda güven ortaya çıkar, bu nedenle dik, güçlü ve odaklanmış kalın. Ayrıca başınızı sabit, gözlerinizi düz ve raketinizi yüksek tutun.
-Zihinsel olarak, kapasitenizin % 100’ünü oyuna verin, kazanacağınıza inanın (maçı olmasa da en azından o sayıyı).
-Güçlü kalın, odaklanın, pozitif olun ve kazanmaya devam edin. Unutmayın, başarılı olmak için her topa odaklanmanız gerekir.
-Zihinsel çeviklik genetiktir! Bazı insanlar diğerlerinden daha olumlu ve odaklı olabilir. Fiziksel çeviklik, genetik, beceri, yetenek ve pratiğin birleşimidir. Olmuyorsa da, siz fazla zorlamayın oyunun tadını çıkarın.
Timuçin Özsöylev

Maçlarda yapmanız gerekenler

Sinirlerinize hakim olun!

Sinirlerinizi yönetmek üzerine konuşacak çok şey var. Sinirli insan gergin olur. Gerginlik, oyuncuların maç yada turnuvalarda oynarken karşılaştıkları en büyük sorundur. Sinirli olmak, oyuncuların ellerinden gelenin en iyisini yapmalarına izin vermez. Aşağıda, aklınızda bulundurmanız gereken ve size yardımcı olacak bazı ipuçları var.

Hiç kendi seviyenizden daha yüksek oyuncularla maç yaparken sinirlendiniz mi? Muhtemelen hayır. Daha sert bir rakiple oynadığınızda özgürce oynarsınız, o kadar gergin olmazsınız, her şey akıp gider ve çok daha iyi oynarsınız. Ama eşdeğer seviyede yada daha alt düzeydeki oyuncularla oynarken sinirleniyorsunuz! Bunun nedeni, bu oyunculara karşı kazanmanızın beklenmesidir, ancak daha güçlü bir oyuncuyu yenmeniz için üzerinizde herhangi bir baskı yoktur.

Sinirlerinize hakim olun ve üzerinizdeki baskıdan kurtulun. Sinirli haliniz tamamen beklentilerinizden kaynaklanıyor. Kazanmak istediğiniz için gergin hissetmeniz çok normal. Ama sinirlerinizi yönetebilir ve sonuç olarak çok daha iyi oynayabilirsiniz.

Sonuçtan ziyade sürece odaklanın

Maçlarda yada turnuvalarda oynarken kazanmak istediğiniz için gergin hissedeceksiniz. Ancak kazanmayı ana önceliğiniz olarak görmeyin. Sadece iyi oynamaya çalışın. Bu size bir çok fayda sağlayacaktır. Çünkü, sizin kontrol edemediğiniz faktörler var. Özellikle turnuvalarda kiminle karşı karşıya kalacağınızı, nasıl bir gün geçireceğinizi bilmiyorsunuz. Kazanmak ya da kaybetmek tamamen kontrol edebileceğiniz bir şey değil. Ancak, iyi oynayıp oynamadığınızı kontrol edebilirsiniz.

Bu maçı kazanmalıyım diye düşünmek yerine iyi oynamaya odaklanırsanız, o kadar gergin hissetmezsiniz. Bir anlamda beyninizin dikkatini yeniden yönlendiriyorsunuz. Sizi gergin hissettiren hedefe (kazanmak) odaklanmak yerine, nasıl iyi oynayacağınızı düşünüyorsunuz. Bizler kazanmaya kurgulanmış makineler değil, sadece masa tenisi oyuncularıyız. İyi masa tenisi oynayın, eğlenin ve güzel sonuçlar gelecektir.

Kaybetmeye de hazır olun. Çünkü, masa tenisinde birinin kazanması için diğerinin kaybetmesi gerekir. Gerginliğiniz kazanma isteğinin baskısından kaynaklanıyor. Kazanmak için elinizden gelen her şeyi yapsanız bile, her puan için savaşmanız ve mağlup olabileceğinizi hissetseniz de, elinizden geleni yapmanız gerekiyor. Bunu içselleştirdiğinizde kaybetmenin dünyanın sonu olmadığını anlayacaksınız. Kaybetmekten korkmayacağınız için artık gergin olmayacaksınız. Daha sonra, gelecekte daha fazla maç kazanmak için yeni stratejiler üzerinde çalışabilirsiniz.

Acele etmeyin

Sinirlerinizin sizi ele geçirmesine izin vermemenin iyi bir yolu, puanlar arasında zaman ayırmanız ve örneğin her 6 sayıda bir havlunuzu kullanmanızdır. Birçok oyuncu gergin olduklarında acele ederler. Bir oyuncu gergin olduğunda doğal tepkisi, maçı mümkün olan en kısa sürede bitirmeye çalışmaktır.

Bir maç oynarken puanlar arasında en az 10 saniye bekleyin, nefes alın, havlunuzu kullanın vb. Rakibinizin ilk servisini kaçırdıysanız, topu doğrudan rakibinize geri vermeyin. Tam tersine, bir adım geriye çekilin, ellerinizi masanın yanında kurulayın ve derin bir nefes alın. Bu eylemler oyunun hızını yavaşlatmaya ve daha kontrollü bir durum yaratmaya yardımcı olur, istediğiniz de bu değil mi? Acele etmeyin ve bu güzel rekabetin tadını çıkarın. Aşırı gerginlikten kaçınmanın iyi bir yolu, oynadığınız maçlardan zevk almaya çalışmaktır.

Güzel bir sayı olduğunda rakibinizi tebrik edin.

Bu, maçta kendinizi çok daha doğal hissetmenizi sağlar. Oynarken becerilerinizi test edin ve zevk almak için oynadığınızı hatırlayın. Çünkü, masa tenisi çok eğlenceli.

Timuçin Özsöylev

Scroll to top
Call Now Buttonhemen ara