Otobüse binmekten korkuyor musunuz?
Bu sene ilk altı ayda, ülkemizde iki yüze yakın otobüs kazası yaşanmış. Sonuç, onlarca ölü ve yüzlerce yaralı. Çoğunda şoför tatlı tatlı kestirmiş! Aslında bu, sadece bizim ülkemizde yaşanan bir sorun değil, ama bazıları konuyu dikkate almış, incelemiş, çözüm yolları aramış ve bulmuşlar da!
Güvenlik öncelikle bir kültür meselesidir ve o da, dünden bugüne oluşmaz. Dolayısıyla doğru tespitler yapıp başarılı bazıları gibi bizimde, doğru planlanmış güvenlik yönetim sistemleri ile, beklenen çözüme ulaşmamız gerekir.
-Hangi otobüs şirketinin bir güvenlik yönetim sistemi var?
-Bu sistemin içinde neler bulunuyor?
Otobüs şirketlerinin güvenli ulaşım sağlama konusunda kanıtlanmış bir geçmişi olmalı ve otobüslerinin ve sürücülerinin sektör standartlarına uygun, düzenli güvenlik denetimlerinden geçmesi gerekir. Ayrıca, iyi bir otobüs şirketi yerleşik güvenlik protokollerini takip etmesi, eğitimli ve deneyimli sürücüleri istihdam etmesi gerekir. Otobüslerin de, şimdilik zorunlu olmasa bile, en son teknik güvenlik özellikleriyle donatılmış olması önemlidir. Saygın bir şirketi diğerlerinden ayıran en önemli özellik bu olmalıdır.
Kazaların ana nedeni ‘distraction’ yani dikkat dağılması. Küçük dikkat dağıtıcı şeyler bile ölümcül olabilir. Şirketlerin dikkat dağıtıcı sürüşe karşı mutlaka bir politika uygulaması gerekir. Yeni bir araç satın alırken yada eskisini yenilerken mutlaka bu konudaki araç teknolojilerini öğrenmek ve araçla birlikte almak avantaj sağlayabilir.
Konuya sahip çıkmaya çalışan meslek odaları da, bir koordinasyon içinde otobüs şirketleriyle ortaklaşa bir çalışma içine girmeli onların güvenlik sistemi kurmaları için destek vermeleri gerekir.
Otobüse binmeseniz bile, konu onu bunu değil, aracıyla yola çıkan herkesi ilgilendirmektedir. Sen kusursuz olabilirsin ama, karşıdan yada arkadan gelen otobüsün şoförü uyuyorsa ne olacak!
Anahtar kelimeler:
-Otobüs şirketleri için güvenlik sistemleri
-Güvenlik kültürü
-Otobüs / yola uygunluk
-Sürücü / yola uygunluk
-Otobüs çıkış kontrolleri
-TUV muayeneleri
-Otobüs, güvenlikle ilgili teknik donanımlar
-Araç takip sistemleri
-Telematik
-Polis kontrolleri
Unutmayın, insan beyni aynı anda sadece bir şeyle ilgilenebilir. Ama yapay zeka sınırsız. Dijital çağda IT teknolojilerinden mutlaka faydalanmak gerekir. Ama bu demek değil ki, her şeyi onlara bırakalım. Dijital yanlış olanı düzeltmez ama verileni hızlı şekilde gerçekleştirir. Büyük resmi ancak konuyla ilgili meslek odaları görebilir ve gerekli algoritmaları yaratabilir. Kazaların önlenmesi için beklentimiz onların kısa sürede ve kapsamlı şekilde konuya el atması ve uygulanabilir çözümler için paydaşlarla çalışmalarıdır.
Timuçin Özsöylev
www.ozsoylev.com